Meluzínu v konstrukci slyšet fakt nechcete

Dům by měl dýchat. To ovšem neznamená, že průvan v konstrukci je nějaká výhra. Spíš je to bolehlav, protože špatně utěsněná vzduchová obálka domu zajistí průvan v peněžence a v horším případě ovlivní statiku domu. Právě blower door test napoví, jestli stavařům uznale poklepat po rameni, nebo se obrnit trpělivostí a vyrazit do boje s větrnými mlýny.
Meluzínu v konstrukci slyšet fakt nechcete

Psal a fotil: Petr Toman / Fundament Creative

Blower door test, o co vlastně jde?

V jednoduchosti je síla. Dům se v určité stavební fázi vyfoukne a nafoukne ventilátorem umístěným ve vstupních dveřích a přitom se měří rozdíl tlaků. Výsledkem je protokol, který konstatuje, jak kvalitně pracovali projektant a stavební firma a jak se vyplatilo plácnout se přes kapsu, nebo naopak ušetřit nějakou tu kačku na materiálech.

To vše ovlivňuje kvalitu vzduchové obálky domu, respektive kvalitu života jeho obyvatelů a životnost stavby.

Blower door test je tedy potvrzením (pokud má dům získat certifikaci pasivní stavby je BD test součástí žádosti) nebo kontrolorem kvality, každopádně jde jen o pasivní test, který upozorňuje, ale nic sám o sobě neřeší.

Jestli bude stavba splňovat technická očekávání nezáleží na ničem jiném, než na kvalitní a důsledné práci všech řemeslníků.

Michal Kubíček a Lukáš Kučera při jednom z blower door testů

Osvícený projektant dokáže dům navrhnout tak, aby minimalizoval možné problémy a stavařům práci spíše usnadnil než naopak. Čím jednodušší řešení, tím menší pravděpodobnost chyby. Neznamená to ale, že úsporné, či pasivní domy musí vypadat jako krabice od bot, které mají namísto oken průzory.

Vývoj a dostupnost kvalitních materiálů notně poskočil a umožňuje vedle kalkulačky zapojit i kreativitu. Architekt a projektant se mohou vyřádit aniž by investora zruinovaly účty za energie a průběh stavby zařídil permanentku v Bohnicích.

Stavaři, montéři, střechaři, elektrikáři, vodaři… preciznost a kvalita jejich práce je alfou a omegou. Nejde jen o to, aby z červeného kohoutku tekla voda teplá, ale také o to, aby stavební otvory byly správně vyplněné a nefičel skrze ně vzduch.

V případě dřevostaveb mezi kritická místa patří zakládací práh, který musí být ochráněn proti vlhkosti jak ze strany interiéru (tedy z pohledu vzduchotěsné obálky konstrukce), tak ze strany exteriéru. Ohlídat je třeba osazení oken, prostupy kolem komínového tělesa, prostupy elektroinstalací, odvětrání kanalizace, odvětrání radonu, vetknuté stropní trámy…

Prostě vše, co do vzduchotěsné obálky domu udělá díru.

Kvalitu vzduchové obálky je možné ovlivnit i zvolenými materiály. Šetřit je rozhodně lepší na jiných věcech, než na OSB deskách, izolačních materiálech nebo oknech.

Třeba takové izolační pásky a manžety pro utěsnění prostupů. Pokud se šetří a používají materiály s lepidly na bázi pryskyřice, jaké budou asi její vlastnosti po pár letech? Přitom obálka domu a použité materiály by měly mít životnost alespoň po dobu životnosti stavby.

V Rakousku na to dokonce pamatuje stavení zákon.

Suma sumárum, dům je pro většinu lidí celoživotní investice. Šetřit se nechá leckde, ale šetřit na věcech, které nejdou vzít zpět, respektive nejdou napravit?

My jsme se rozhodli, že chceme stavět domy v TOP kvalitě. Žádné kompromisy v materiálech. Vyšší cena v kontextu celkových nákladů na stavbu domu je zanedbatelná, ale efekt obrovský. Proto děláme ke každému domu blower door test (pozn. výsledky testů přikládáme na našem webu ke každé realizaci).

Domy necháváme testovat ve fázi stavby, kdy je možné leccos ovlivnit. Vzduchotěsná obálka dosud není uzavřená sádrokartony, můžeme ji tedy zkontrolovat a ověřit i kvalitu práce elektrikářů, vodáků, topenářů a dalších dodavatelů.

Pokud zjistíme průniky kolem oken, komínu nebo stavebních otvorů, utěsníme je. Upozorní nás na to detailní měření během blower door testu. Nevěřili byste, kde všude ke ztrátám dochází.

Každé měření je pro nás skvělá škola. Žádná buzerace, naopak výborný způsob jak se něčemu přiučit. A samozřejmě i motivace, protože provedené testy dokazují, že dřevostavby umíme postavit precizně. To je dobrý pocit a nejlepší reference 🙂

Update 05 / 2023