Proč má každý šroubek vlastní pytlík?

Proč má každý šroubek vlastní pytlík?

S tvrzením, že je dřevostavba ekologická, jsme přeci jen opatrní. Každý barák se skládá poměrově z různých materiálů a ty se musí někde a nějak vyrobit.

Dřevovlákno je sice dřevo, ale je zabalené v igelitu a ten se musí nějak zlikvidovat. Střešní okno je zabalené do deseti krabic (přitom by určitě šlo dát ho jen do jedné), skoro každý šroubek je v samostatném pytlíčku. Záleží na samotných výrobcích, jak moc je/není jejich provoz čistý a jakou mají odpovědnost k planetě a společnosti. 

My se alespoň snažíme používat materiály a postupy, které jsou přírodní. Ekologii zohledňujeme, ale je fér říct, že nejsme firmou specializující se na ekologicky čisté stavby.

Těžko říct, jestli by o to byl zájem, respektive jestli by byli zákazníci schopni takovou práci zaplatit. 

Ekologie je v našem pojetí spíš o celkové filozofii dřevostaveb, která je spojená s přírodou a životním stylem. Bavíme se tedy o difúzně otevřených stavbách, které dýchají a je v nich přirozené klima, protože nejsou zabalené do igelitu a polystyrenu. Taková stavba se skutečně nechá postavit poměrně čistě a ekologicky, navíc když se použijí kvalitní materiály a dobře odvede řemeslo, tak snižuje zátěž přírody, protože je snadné ji vytopit. Pak se třeba nemusí pořizovat drahé tepelné čerpadlo, které se vyrobilo na druhé straně planety. Stačí malý elektrokotel a kamínka, do kterých si o víkendu naštípete dříví. 

Určitě s tématem souvisí i samotná stavba. My se snažíme pracovat tak, aby nevznikal zbytečný čurbes, stavební rámus, který půl roku otravuje sousedy. Dbáme na to, aby když děláme desku a je na stavbě bagr, tak aby rovnou udělal i terénní úpravy – na začátku stavby přemýšlíme i nad tím, co budeme potřebovat na konci stavbě. Vše se pak dělá jednodušeji. 

Třeba si rovnou upravíme prostor, abychom mohli po vylití desky jednoduše postavit lešení. Práce odsejpá a stavba vypadá kultivovaně. Nehledě na to, že když se zákazník přijde podívat jak práce probíhají a vidí vše srovnané, vytříděné, uklizené, tak nejsou ani problémy s platbami.  

Takže než abychom vám vykládali, jak jsme ekologičtí a jak jsou dřevostavby přírodní a nezatěžují prostředí, raději vám nabízíme náš komplexní pohled na věc.