01: Jak vybrat realizační firmu 

01: Jak vybrat realizační firmu 

Dali jsme dohromady pár bodů, které vyplynuly z našich zkušeností. Nejde o univerzální a jediný návod, spíš vám chceme poskytnou podněty k zamyšlení. Protože cena by neměla být až na prvním místě.  

Díl 01: Na stavbě

Zajeďte se podívat na probíhající stavbu. Každá slušná firma vás tam přivítá s otevřenou náručí, protože co by také skrývali, že. Dobré je, že tentokrát sebou nepotřebujete kámoše stavaře nebo stavebního dohlížitele. Stačí se jen dívat a všimnout si pár detailů. Ze zázemí firmy totiž hodně vyčtete o její kultuře a kvalitě práce.

Nepořádek

Jestli na stavbě najdete čurbes, poházené papíry, igelity, materiál naházený jen tak lážo plážo, je lepší vzít nohy na ramena. Když si firma nedokáže ohlídat pořádek kolem stavby, jak asi bude vypadat preciznost jejich práce. Nehledě na to, že nepořádek snadno vede k úrazům, v bordýlku se zakopne raz dva.

Oplocení 

Jistě, oplocení staveniště není stoprocentní záruka, že se na něj nedostane ten, kdo tam nemá co dělat. Ovšem vy jste udělali maximum, abyste tomu zamezili. To je důležité i z pohledu legislativy, neboť za případné úrazy, které se na staveništi stanou, zodpovídá majitel. Opásat staveniště igelitovou páskou, kterou první větší vítr omotá kolem nejbližších stromů, stačit nebude. 

WC

Žinantní téma. Ovšem i stavař je jen člověk a občas musí tam, kam císař pán chodil pěšky. Toitoika by měla být ideálně na každé stavbě, která vzniká lidskýma rukama. Pravidlem to ale není. Co myslíte, svědčí to něco o firemní kultuře? 

Vybavení

Nářadí z Lidlu? Fajn, hezky vypadá a na chalupě chvíli poslouží, ale na každodenní osmihodinové hard core nasazení fakt není konstruované. Zkušená firma investuje do vybavení, ale také se o něj stará. Jsou to sice velké tisíce, ale nemůžete si dovolit pozastavit stavbu jen proto, že vám došly baterky ve vrtačce a nemáte sebou náhradní. 

Oblečení 

Dřevostavby mají obrovskou výhodu: K jejich výstavbě je potřeba naprosté minimum mokrých procesů. Díky tomu se mohou stavět prakticky celoročně. Takže jediná rozumná výmluva, proč se nemůže stavět v zimě v dvoumetrových závějích, je průchodnost pro auta. Že prší, sněží a mrzne nehraje roli, protože dnes se nechá pořídit kvalitní pracovní oblečení, které pracovníky ochrání a udrží v teple a suchu celý den. 

Auta

Jestli bávo, lambo nebo Duster je každého věc. Ale slušně brandovaná dodávka, která nemá místo nápisů trhance a nepůsobí dojmem, že za rohem zdechne, může o firmě leccos napovědět. Viděli jste naše fára?

Lidé

To nejdůležitější na konec: Naši lidé jsou naši lidé. Ne, že bychom Milana, Jirku, Vaška jr., Vaška st., Dominika, Mojmíra, Dana vlastnili nebo adoptovali, ale jsou už roky naši kolegové. Dostávají výplatu, mají dovolenou, mohou nám říct co se jim (ne)líbí. Troufáme si říct, že máme nadstandardní vztahy. Na stavbách, které vznikají pod hlavičkou Dřevostavby Kučera s. r. o., najdete právě je. Žádné najímání řemeslníků ani přeprodávání vašeho domu jiné firmě. Váš dům staví sehraná parta lidí, která umí dělat svou práci a je sehraná. Podle nás naprosto zásadní informace.

Příště o tom co vyčtete z IČO, obchodního rejstříku nebo jak důležité je pojištění stavby