Buď se staví, nebo kouluje

Buď se staví, nebo kouluje

Tak jak to tedy je, může se v zimě stavět, nebo ne? Protože to nejdůležitější má být vždy na začátku článku, tak si to zjednodušme: pro stavbu zděného domu není mrazivo nejlepším obdobím, za to dřevostavbě zima nevadí.

Celá věda je v tom, že mráz útočí na vodu. Jakmile je potřeba betonovat, míchat maltu a stavební směsi, tak se musí dodržet stanovené teploty, aby mohly chemické reakce v mokrém procesu proběhnout správně. Většinou je doporučená teplota do 5°C.

Z toho důvodu se zděné domy v zimě skutečně nestaví. 

Ovšem při stavbě dřevostavby potřebujete vodu jen pro základovou desku a pro maltové směsi, které se dávají pod zakládací hranol. A to se nechá správným naplánováním stavby snadno ovlivnit: desku uděláme v průběhu roku aby byla připravená a mohlo se na ní bez problémů stavět i v zimě. Konstrukci jako takové chládek ani mráz nevadí a pokud si náhodou zima vzpomene, že k ní patří sníh a nafučí ho dovnitř, tak ho prostě vymeteme.

Poslední roky jsme si všimli, že zřejmě díky klimatickým změnám jsou zimy fakt mírné. Mírné natolik, že i tu základovou desku je možné vybudovat po Novém roce, pokud se tedy dodrží všechny technologické postupy.

Jaké jsou pro nás tedy překážky stavění v zimě?

• Neprůchodnost terénem

• Lidský faktor

Když jsou dvoumetrové závěje nebo rozbahněné příjezdové cesty, tak se nemusíme na stavbu dostat. Pásové dodávky jsme zatím nepořizovali. 

Mráz za nehty je fakt nepříjemný. Ani výkonnost lidí není v zimě stejná jako v květnu, to dá rozum, navíc se pozdě rozednívá a brzy stmívá. Ale když si ohlídáte několik věcí navíc, jako je bezpečnost a komfort pracovníků, tak se nechá v zimě pracovat víceméně normálně. Proto investujeme do kvalitního oblečení, pracovat v suchu a teple je základ. A mít dostatečný počet náhradních baterií do aku nářadí, které v zimě vydrží méně. 🙂

Suma sumárum: Pokud není vysloveně Sibiř, nemrznou nám vousy a dostaneme se na místo, tak můžeme stavět po celý rok. Zatím se nám nestalo, že bychom museli stavbu přerušit kvůli počasí nebo že bychom vůbec nezačali. Dokonce ani tady na Šumavě, kde stavíme nejčastěji.

Což je dobrá zpráva, protože čas jsou peníze.