Když stavařům padá listí na hlavu

Když stavařům padá listí na hlavu

Stavíme i v dešti. Nelibujeme si v tom, málokdo má rád mokro za krkem a bláto pod nohou, ale kromě nepohodlí nás nenapadá moc důvodů, proč by se na podzim stavět nemohlo. 

Zaznamenal: Petr Toman / Fundament Creative

Dřevostavby stavíme metodou otevřené sendvičové konstrukce. To znamená, že na stavbu přivezeme sloupkovou konstrukci, která není opláštěná a není v ní ani izolace. Sice je to trochu pracnější proces, ale díky tomu máme perfektní kontrolu nad tím, v jakém stavu je jádro konstrukce.

Pokud by do něj napršelo nebo nasněžilo, tak prostě počkáme, až atmosféricky vyschne, ale budeme mít jistotu, že do izolace se voda nedostala. Proto děláme vnější opláštění a izolace až když je konstrukce pod střechou.

Taky se může stát, že naprší dovnitř stavby (ne do konstrukce). Ani to není žádná tragédie, jednoduše vezmeme vysavač a vodu vysajeme. V zimě je to jednodušší, nafoukaný sníh se prostě vymete ven.

Déšť může být teoreticky problém u domů, které se dělají z prefabrikovaných panelů. Ty se na stavbu přivezou už zaizolované, takže není možné ověřit, jestli se do jádra nedostala nějakou skulinkou vlhkost a voda. Pravidlo to není, ale člověk nikdy neví.

Zatím se nám nestalo, že bychom z důvodu počasí stavět nemohli. Problém bychom měli jedině s větrem. Kdyby pořádně „dunělo“, bylo by nebezpečné manipulovat s panely.

Na stavbu je nutné se dívat jako na komplex navazujících činností. Domluvit dnes logistiku, dopravce, vyjednat přepravu nadrozměrných nákladů, jeřábnické práce, sladit všechny výrobce a dodavatele panelů je proces, který se běžně plánuje dva měsíce dopředu.

Takže zrušit montáž konstrukce kvůli počasí znamená, že se stavba posune o týdny, ne-li o měsíce. A to stojí peníze. Takový luxus si může dovolit málokdo . 

S klidem v srdci vám můžeme slíbit, že i když nám padá listí na hlavu a teče za krk, můžete s námi počítat.